CIRESELE – O MINUNE A MAMEI NATURA

beneficii ciresei

cirese coapte? a venit vara!

Ce priveliste poate fi mai minunata decat cea a unui cires plin de cirese coapte, gata de a fi culese. Ciresul este un pom fructifer, cu fructe rotunde si sambure lemnos, apartinand genului Prunus. Are numeroase specii, dintre care cele mai cunoscute pentru productia de cirese sunt P. avium si P. cerasus. Ciresii cresc in diferite parti ale globului, inflorind la inceputul primaverii, frigul iernii fiindu-le necesar pentru acest proces. In asia, in special in Japonia, se planteaza specii de cires ornamentale, care nu dau rod, dar sunt celebre pentru florile lor deosebit de frumoase.

Rosii, galbene sau mai inchise la culoare, moi si zemoase sau pietroase, ciresele sunt o incantare pentru papilele noastre gustative, dar si pentru sanatatea noastra.

Un somn linistit cu “cirese la ureche”

Avand in componenta lor melatonina (hormon produs de glanda pineala si raspunzator de inducerea starii de somn, odata cu apusul soarelui), ciresele ne pot asigura un somn linistit, atunci cand le consumam, in cantitati moderate, dupa lasarea serii.

dulciuri mai putine, cirese mai multe

Fiind dulci-acrisoare si delicioase, ciresele pot constitui un foarte bun inlocuitor pentru dulciurile clasice, pe baza de zahar. Pot fi consumate oricand, dar trebuie tinut cont de faptul ca, fiind bogate in apa, sunt si foarte bune diuretice. 

ciresele, silueta si sanatatea

Din punctul de vedere al valorilor nutritionale, ciresele sunt o adevarata comoara, atunci cand vine vorba despre silueta. Cu un continut caloric de aproximativ 60 de calorii/100grame, ciresele intra in categoria fructelor recomandate pentru o dieta echilibrata. Bogate in continut de apa pste 70%, fibre, potasiu (222mg), calciu (13mg), magneziu (11mg), fosfor (22mg), vitamina A sau vitamina C, ciresele au proprietati naturale detoxifiante, antioxidate si depurative, consumul de cirese fiind util in curele de slabire, ajutand la imbunatatirea vederii sau contribuind la starea noastra de bine. Ceaiul din cozi de cirese reprezinta un remediu adjuvant, atunci cand vine vorba despre solutii in tratarea naturista a litiazei renale.

Tarta cu cirese, un deliciu estival

Si pentru ca nu puteam sa vorbim despre cirese fara o reteta deosebita, preparata cu aceste fructe minunate, vom prezenta o delicioasa  tarta cu cirese, desertul ideal, racoritor si revigorant, pentru dupa-amiezile calde de vara.

Ingrediente

  • 4 oua
  • 125 de grame de zahar pudra
  • “un praf” de sare
  • 2 linguri de ulei
  • 140 de grame de faina
  • 1/2 de lingurita de praf de copt
  • 1 fiola cu esenta de vanilie
  • 300 grame cirese fara samburi (pot fi si cirese (de)congelate, pe timp de iarna)

Mod de preparare

Albusurile se separa de galbenusuri si se bat pana ajung “bezea”,  cu praful de sare si zaharul. Puteti folosi un mixer sau un tel, pentru aceasta operatiune. 

Separat, amestecam galbenusurile cu uleiul si esenta de vanilie, dupa care le adaugam peste albusuri si omogenizam usor, cu telul sau cu mixerul, la viteza 1. 

Amestecam faina cu praful de copt si le trecem prin sita, direct peste amestecul de oua.

Amestecam, din nou, cu telul, de aceasta data, faina cu compozitia cu oua, dupa care, turnam amestecul rezultat intr-o tava de 20/30cm, unsa cu putin ulei, in prealabil.

Se adauga ciresesle, una cate una, peste compozitia din tava.

Tarta cu cirese se coace timp de 30 de minute, la temperatura de 160 de grade, in cuptorul preincalzit.

Se serveste rece, alaturi de un pahar de limonada cu gheata.

Pofta buna!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.